Zo houd jij je zwembroek mooi na een vakantie

Hoe zorg jij er ieder jaar weer voor, dat je zwembroek schoon en fris uit de kast komt? Was je de zwembroek aan het eind van de zomer, of doe je dit wekelijks? In dit artikel lees je meer over de beste manier om je zwembroek te wassen en vervolgens op te bergen. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, als je de zwembroek netjes wilt houden. Wist je bijvoorbeeld dat de combinatie van zonnebrand met fel zonlicht voor een kleurverschil in het stof van je zwembroek kan zorgen? Daarbij kan de zwembroek sneller slijten, wanneer er kleine zanddeeltjes in het stof van de zwemkleding achterblijven. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan het verzorgen van je zwembroek!

Spoel je zwembroek na iedere keer zwemmen uit

Het is raadzaam om je zwembroek iedere keer met lauw water uit te spoelen, als je deze in een zwembad of de zee gebruikt hebt. Zoals reeds beschreven werd, kunnen zanddeeltjes, chloor en bijvoorbeeld zonnebrand voor schade aan de zwembroek zorgen. Het regelmatig uitspoelen hiervan verkleint de kans op slijtage. Bij het uitspoelen van de zwembroek is het gebruik van sop niet noodzakelijk.

Tip: spoel de zwembroek uit in de gootsteen of een emmer met helder water! Het spoelen van zwemkleding in de wasmachine kan slecht zijn voor het stof.

Was je zwembroek een aantal keer per jaar

Vanzelfsprekend wil je dat de zwembroek z’n frisse geur behoudt. Door de zwembroek een aantal keer per jaar met sop te wassen, blijft deze fris. Daarbij worden de bacteriën gedood, wanneer je de zwembroek in de wasmachine wast. Wees echter voorzichtig met het gebruik van een wasmachine! Het stof waarvan zwembroeken gemaakt worden is vaak zeer kwetsbaar. In het bijzonder het stof van een strakke zwembroek. Je wilt het lubberen van de zwembroek tegengaan. Kies voor een kort wasprogramma op een lage temperatuur. Vaak is 30 graden het maximum.

Het laten drogen van je zwembroek

Nadat je zwembroek gewassen is, kun je deze laten drogen. Doe dit op een natuurlijke manier, door de zwembroek bijvoorbeeld op een droogrek te leggen. Ophangen is minder slim, omdat dit het lubberen van de zwembroek kan versterken. Het is sterk af te raden om de zwembroek in een wasdroger te stoppen. De wasdroger zal voor een versnelde slijtage aan het materiaal van je zwembroek zorgen. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen! Aan het eind van de zomer is het vaak nog relatief warm. Zo is je zwembroek al snel weer droog na het wassen.

Berg je zwembroek op in de kast

Nu je zwembroek lekker ruikt en droog is, kun je deze opbergen. Controleer altijd of de zwembroek helemaal droog is. Soms is het elastiek aan de bovenzijde nog nat. Een natte zwembroek opruimen zorgt er niet alleen voor dat deze gaat stinken. Ook vormt het vocht de ideale plek voor bacteriën om zich te ontwikkelen. Reden genoeg om de zwembroek nog wat langer te laten drogen!