Adopteer deze vier Marokkaanse gebruiken en jouw rondreis wordt onvergetelijk.

De afgelopen jaren zijn stedentrips naar Marokko steeds populairder geworden. Maar eigenlijk is het eeuwig zonde om Marokko na een weekendje alweer te verlaten. Er is ontzettend veel te zien en beleven. Een rondreis Marokko is daarom zeker te verkiezen boven een stedentrip. Tijdens een rondreis bezoek je zowel bijzondere steden, zoals bijvoorbeeld Fez, Casablanca en Rabat, als prachtige natuur. Je slaapt de ene nacht in de woestijn en de volgende nacht in een luxe hotel. Optimaal genieten van een rondreis gaat het beste als je wat kennis hebt over de lokale gebruiken. Als je de onderstaande gebruiken in acht neemt en ‘adopteert’ dan neem je niet alleen souvenirs maar ook nieuwe Marokkaanse vrienden (in je hart) mee naar huis.

Drink mee met de thee

Thee is zowaar het nationale drankje van Marokko. Schrik niet: de thee is mierzoet. Hij wordt geserveerd in tulpvormige glaasjes. Vaak liggen er nog wat extra suikerklontjes naast die voor de meeste Nederlanders compleet overbodig zijn. De thee wordt op traditionele wijze ingeschonken. De theekan wordt eerst heel hoog boven het glaasje gehouden. Het is de bedoeling dat de theestraal dan linea recta in het glaasje komt. De verspilling van één druppel is eigenlijk al onacceptabel. Wanneer mensen je uitnodigen om thee te drinken, is het gezellig en netjes om op de uitnodiging in te gaan. Omdat de Marokkaanse bevolking erg gastvrij is, blijven ze het kopje bijvullen. Het is echter netjes om na het derde glaasje weer te vertrekken – hoe zeer de gastvrouw of gastheer ook aandringt.

Doe je schoenen uit

Als je door iemand wordt uitgenodigd om zijn of haar huis te bezoeken moet je bij de ingang je schoenen uit doen. Met schoenen een huis binnen lopen wordt gezien als een grove belediging. Dit geldt tevens voor een moskeebezoek. En als je eenmaal gewend bent om altijd je schoenen uit te doen wil je thuis ook niet meer anders. Het scheelt zó veel tijd stofzuigen. Op deze manier zal rondreizen door Marokko je zeker nieuwe vrienden opleveren.

Vrede zij met u

Bijna de gehele bevolking van Marokko is islamitisch. Ongeveer één procent is christen of joods. Moslims begroeten elkaar met de zin ‘as-salaamu aleikum’. Het antwoord op deze begroeting is ‘wa aleikum salaam’. Het betekent ‘vrede zij met u’ en ‘vrede zij ook met u’. Een prachtige begroeting en wens. Met het leren van deze begroeting tover je een glimlach op menig gezicht.

Afdingen, afdingen, afdingen

Als je in Marokko niet afdingt, zal je zomaar drie keer zo veel geld kwijt zijn aan je rondreis Marokko. Afdingen is een kunst en een spel. Het is een combinatie van bluffen en op het juiste bedrag inzetten. Eén advies: wees niet te enthousiast over het product dat je eigenlijk heel erg graag wilt hebben. Vraag in plaats daarvan naar de prijs van een ander product waarin je niet echt geïnteresseerd bent. Zet zeker niet te hoog in vanaf het begin: Start op iets minder dan de helft. En daarna… ‘let the games begin’!